Eh­käi­syn etu­lin­jas­sa – Myös ap­tee­kit sa­no­vat stop dia­be­tek­sel­le

Apteekit kannustavat ihmisiä kartoittamaan riskinsä sairastua tyypin 2 diabetekseen osana valtakunnallista StopDia-hanketta. Suomalaisten sairastumista tyypin 2 diabetekseen voitaisiin vähentää jopa puoleen, jos sairastumisriskissä olevia ihmisiä osattaisiin tukea oikeilla tavoilla kohti terveellisiä elintapoja, tunnettu suomalaistutkimus väittää. Tämä ajatus motivoi toista merkittävää suomalaista tutkimushanketta, viime vuonna käynnistynyttä StopDiabetes-hanketta, jossa myös apteekit ovat mukana rekrytoimassa tutkittavia. Hanke selvittää, mitkä ovat parhaat keinot tukea yksilön elintapoja. Samalla se pyrkii luomaan toimintamallin tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseksi. Ei siis ihan pieni tavoite! Mutta ihan pienet eivät ole uhkatkaan: Arviolta noin joka kolmannella suomalaisella aikuisella on kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Diabeteksen hoitokulut ovat jo nyt 15 prosenttia terveydenhuollon menoista, ja ilman selvää suunnanmuutosta ne todennäköisesti kasvavat. Lähde: www.apteekkari.fi

Lähes kaik­ki re­sep­tit ovat säh­köi­siä – lo­put­kin 1,3 pro­sent­tia säh­köis­te­tään ap­tee­keis­sa

Lääkärit saavat määrätä puhelin- tai paperireseptejä enää poikkeustilanteissa. Apteekeissa reseptit muutetaan sähköiseen muotoon. Tammi-huhtikuussa näin tehtiin yli 140 000 kertaa. Sähköinen resepti tuli pakolliseksi tämän vuoden alusta. Tammi-huhtikuussa niitä kirjoitettiin noin 10,8 miljoonaa. Puhelin- tai paperireseptejä saa määrätä enää poikkeustilanteissa, joita ovat tekniset häiriötilanteet tai muut erikseen perusteltavat syyt, kuten tarve aloittaa lääkehoito kiireellisesti. Puhelimitse ja paperilla toimitetut lääkemääräykset tallennetaan apteekeissa Reseptikeskukseen lääkäreiden puolesta. THL:n ja Kelan tilastojen mukaan alkuvuodesta kirjoitetuista lääkemääräyksistä 1,3 prosenttia jouduttiin muuttamaan sähköisiksi apteekeissa. Reseptin sähköistäminen vie apteekissa vähintään kolmesta viiteen minuuttia työaikaa. Se tarkoittaa, että joka päivä yhteensä kahdeksasta kymmeneen henkilöä käyttää työpäivänsä apteekissa reseptien sähköistämiseen. Lähde: www.apteekkari.fi

It­se­lää­ki­tyk­sen uudet oh­jeet ly­hen­tä­vät jo­no­ja ter­veys­kes­kuk­sis­sa

Vantaan terveyspalvelujen johtaja Jarmo Kantonen on erittäin tyytyväinen tuoreeseen itselääkityksen Käypä Hoito -suositukseen.

Sen sisältämät ohjeet osuvat juuri niihin syihin, joiden vuoksi ihmiset usein lähtevät lääkäriin.

– Meillä on nyt avosairaanhoidon vastaanotot ja ensiapu täynnä ihmisiä, jotka tulevat tarjoamaan tällaisia oireita, hän sanoo.

Käypä Hoito -suositus ohjaa ihmisiä hoitamaan esimerkiksi päänsärkyä, äkillisiä selkäkipuja, allergiaoireita tai yskää itsenäisesti ja turvallisesti, ilman lääkärikäyntiä tai reseptilääkkeitä.

Kantonen aikoo laittaa kaupungin terveyspalveluiden verkkosivuille linkin suositukseen.

Hän toivoo ihmisten miettivän, millaisten oireiden takia oikeasti kannattaa lähteä istumaan terveysaseman ruuhkaiseen aulatilaan, puhumattakaan viikonloppupäivystyksestä.

Lääkärinä hän on jo vuosikymmenten ajan ihmetellyt suomalaista varmistelukulttuuria. Jos hyväkuntoisella lapsella on kolme päivää nuhaa, vanhemmat tuovat hänet päivystykseen ”jos korvissa kumminkin olisi jotain”.

– Ihmiset odottavat päivystyksessä viisi tuntia kuullakseen, että lapsella on nuha, jonka edessä lääketiede on voimaton. Jos Käypä hoito -ohjeet olisivat vahvasti käytössä, moni niin sanotusti tarpeeton käynti terveydenhuollon yksiköissä voisi jäädä tekemättä, hän sanoo.

Kantonen arvioi, että terveyskeskusten kiirevastaanotoilla 30–40 prosenttia käynneistä on kiireettömiä ja sellaisia, jotka hoituisivat kotona itsehoidolla, jollei sairauslomatodistusta tarvitsisi hakea.

Hän arvioi edelleen, että viikonloppujen päivystyspotilaistakin melkein puolet voisi hoitaa itsenä kotona ja oireilun pitkittyessä ajanvarausvastaanotoilla.

Tästä olisi hyötyä kaikille: sairas saisi levätä kunnolla kotona, taudit eivät siirtyisi ihmisestä toiseen ahtaissa odotusauloissa ja jonojen lyhentyessä hoitoa oikeasti tarvitsevat saisivat sitä nopeammin.

02.06.2016 10:24  ERJA ELO/ www.apteekkari.fi

Avoinna

Arkisin

klo 9.00 - 17.00

Lauantaisin

klo 9.00 - 14.00

Yhteystiedot

Puh. (016) 571 021
Fax. (016) 572 462
Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Osoite:

Ylitornion apteekki
Alkkulanraitti 52 (kartta)
95600 Ylitornio